Gardróbszekrény készítés

 

tolóajtó vasalat

Gardróbszekrények közkedvelt megoldása a tolóajtó.

A gardróboknál nemcsak a gazdaságos helykihasználás miatt alkalmazunk tolóajtókat, hanem a különleges anyagkombinálás és stíluskialakítás lehetősége miatt is. A fogantyúprofilokkal változatos formák és színkombinációk készíthetők. Tükörrel kombinálva dekoratív és praktikus  megoldás.

A tolóajtóknál súlytól és az ajtó anyagától vagy stílusától függően alkalmazhatunk alsó teherviselő vagy felső függesztett vasalatokat.

Egy másik kevésbé elterjedt , de nagy lehetőségekkel bíró megoldás a csuklóajtós megoldás. Ezzel a vasalatrendszerrel  akár 4-6 méter széles  gardrób szekrény vagy gardrób szoba ajtaja is teljes szélességében nyitható csukható, nincsenek takart polcrészek.

csuklóajtós gardrób
csuklóajtós gardrób
tolóajtó vasalat
tolóajtó vasalat

Egyedi gardrób szekrény tömör fából, tolóajtókkal, az ajtókon perforált lemezbetétekkel, ami nem csak

esztétikus, de a ruhák szellőzését is biztosítja.

 

Gardrób szekrény vagy gardrób szoba?

Új ház építése vagy lakásfelújítás előtt egyik eldöntendő kérdés hogy mi lesz a praktikusabb , szebb vagy csak a szobába jobban illő .
Készítsünk egy gardróbszekrényt amelyik mind stílusában mind pedig belső elrendezésében, méreteiben megfelel ízlésünknek és igényeinknek?  Így kapunk egy bútort mely amellett hogy praktikus dísze is szobánknak .
A másik megoldás hogy külön álló gardróbszekrény helyett kialakítunk egy gardrób szobát.
Ebben az esetben kapunk egy helységet amiben méretei miatt olyan dolgokat is tárolhatunk amik egy szekrénybe nem férnének el. Egy gardrób szoba mélyén gyakran helyet kap a ruhák és cipők mellett a porszívó, vasaló deszka, ruhaszárító, de akár még kisebb sportszerek is.

Egyedi gardróbszekrénybe építhető kiegészítők

Ha már egyedi gardróbszekrényről beszélünk akkor ne hagyjuk ki a bemutatásból a leggyakoribb gardróbkiegészítőket – a teljesség igénye nélkül.      Ezek a kiegészítő szerelvények rendkívül látványosak és használatukkal egy igazán rendezett és letisztult gardrób belső alakítható ki.

 

 • Nadrágtartók
 • Nadrágok tárolásánál nincs szükség hajtogatásra és vasalásra , nem gyűri össze egyik nadrág a másikat ha a gardrób szekrényünkbe valamelyik nadrágtartó szerelvény egyikét építjük.  Ezek közül áttekinthetőség és ki-bepakolás szempontjából praktikusabb a kihúzható változat.
 • Cipőtartók
 • Cipők rendezéséhez többféle lehetőséget tudunk ajánlani. A gardrób stílusa szerint választható teli műanyag/ fém polcos vagy rudakra esetleg fém rácsra helyezhető , fix és kihúzható kivitel.
 • Nyakkendőtartók
 • A nyakkendők helyes tárolására sokféle megoldással szolgálhatunk. A gyűrődés elkerülése miatt a gardróbszekrénybe célszerű beépíteni nyakkendőtartók egyikét. Itt szintén választhatunk fix és kihúzható megoldások között – a döntésnél nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gardrób méretbeli adottságait sem.
 • Kosarak
 • A gardrób kiegészítők közül talán a legnagyobb “Jolly Jokerek” a különböző tároló kosarak. Használhatók különböző ruhaneműk , alsóneműk , és cipők/papucsok és minden olyan kisebb tárgy tárolására amiknél fontos lehet a rendezettség és az átláthatóság. Legtöbb változata kihúzható és a minőségi darabok igen nagy terhelést elviselnek hosszú élettartamuk alatt.
 • Ruhalift
 • Nagyobb belmagasságú lakásoknál , mennyezetig beépített gardrób esetében igazán praktikus megoldás a ruhalift  használata.
 • Persze nem csak a nagy belmagasság miatt célszerű ruhaliftet alkalmazni. Szükség lehet rá akkor is ha a gardróbszekrényünk ugyan átlagos magasságú , de több ingünk és egyéb vállfára akasztandó ruhaneműnk van és szeretnénk a gardrób felső szintjén is azokat elhelyezni. Egy másik jellemző ok a ruhalift használata egyedi gardrób szekrény készítésekor hogy a kisebb méretű szekrényünkbe a gyakran használt napi ruhadarabjainkat szeretnénk a lenti polcokon elhelyezni , a ritkábban használt ingeket pedig a felső szintre akasztani.
 • Valószínű hogy az fenti problémás helyzetek mind megoldhatók ruhalift alkalmazása nélkül is, de helyette létrát kellene használni, aminek a napi többszöri ki-bepakolása nem túl komfortos érzés. Illetve egy kisebb lakásban a létra helyének kialakítása egy újabb problémát vethet fel.
 • Egyéb gardrób kiegészítők
 • Nagyon sok gyártó számtalan termékét bemutathatnánk , de a célunk nem a téma teljes kimerítése hanem az hogy ötleteket, tippeket adjunk egy praktikus és igényes gardróbszekrény megtervezéséhez.
 • Érdekességként és további ötletként néhány gardrób kiegészítő melyekkel  kisebb nagyobb dolgainkat igényesen és átlátható módon rendszerezhetjük: